Стандарт за качество на гуми – UTQG

Стандартът сеизползва за определяне на качеството на гумите. Разработен от министерството на транспорта на САЩ и влиза в сила през април 1979г. Показателите в този стандарт са износване на протектора, сцепление (на мокро) и температура и се отнасят само до гуми за леки автомобили с диаметър на джантата над 13 цола като не включват зимни гуми и гуми за лекотоварни автомобили.

Важно е да се знае, че тестовете за оценяване на гумата не се провеждат от Министерството на транспорта, а от самите производители или от специално ангажирана независима компания. Когато оценката е определена, тя се изписва на страничните стени на гумата и на самия етикет.

Износване на протектора

Оценката е базирана върху тест, проведен при реални пътни условия като гумата се тества заедно със стандартизирана контролна гума. Автомобилът, върху който са монтирани гумите прави няколко обиколки от по 400 мили докато навърти 7200 мили (11520 км) като на всеки 800 мили (1287 км) се прави проверка на налягането и дълбочината на протектора, въртене на гумата и центровка. Стойностите за износване на тестваната и стандартната гума се отчитат по време и при приключване на теста. След това се изчислява очакваната издръжливост на гумата като се използва индекс 100%, който отговаря на 30000 мили (48279 км), оттук оценка 100 е стандартна. Например, оценка 150 означава че животът на протектора е 50% по-дълъг от стандартните 30000 мили т.е. 45000 мили (72400 км).

Сцепление

Тестът се провежда върху мокра асфалтова или бетонна настилка и не включва оценка на спиране и завиване на сухо и мокро или устойчивост към хидропланинг при висока скорост. Ремаркето, върху което са монтирани гумите се дърпа от камион при постоянна скорост от 65 км/ч върху мокър терен. Сензорите на оста на ремаркето отчитат коефициента на триене след натискане на спирачките. През 1997 г. беше представена нова оценка за сцепление:

  • “АА” за гуми с най-добри показатели по този критерий, т.е. над 0,54 g на асфалт и 0,41 g на бетон;
  • “А” – гумата има коефициент на сцепление над 0,47 g на асфалт и 0,35 g на бетон;
  • “В” – над 0,38 g на асфалт и 0,26 g на бетон;
  • “С” – по-малко от 0,38 g на асфалт и 0,26 g на бетон.

Температура (устойчивост)

Тази оценка показва до каква степен се образува или разсейва топлината от гумата. Ако гумата не може да разсейва топлината ефективно или да издържа на разрушителното й въздействие високоскоростните характеристики се влошават. Тестът се състои във въртене гумата върху лаболаторна стоманена джанта при увеличаване на скоростта.

  • А – над 184 км/ч
  • В – между 160и 184 км/ч
  • С – минимално допустима между 136 и 160 км/ч